Annika Tammela

FT, yliopistonopettaja, musiikin tutkija, Jyväskylän yliopisto

Toimin musiikin tutkijana (FT) Musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikössä sekä musiikkitieteen ja -kasvatuksen yliopistonopettaja Jyväskylän yliopistossa. Aiemmalta koulutukseltani olen ammattimuusikko (JAO) ja musiikin aineenopettaja (FM). CuWeREssa toimin tutkijana ja kouluttajana.

Tutkijana olen kiinnostunut eri sukupolvien kokemuksista yhdessä laulamisesta. Väitöskirjassani (2022) tutkin suomalaisten ikääntyneiden lapsuus- ja kouluaikaisiin lauluihin liittyviä muistoja ja kokemuksia muistitietohistorian ja kulttuurisen vanhustyön näkökulmasta. Ryhmässä yhdessä laulaminen ja muistelu edistävät ikääntyneiden toimijuutta ja osallisuutta, jotka ovat tärkeitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Musiikkikasvattajana näen tärkeäksi välittää suomalaisen yhteislaulukulttuurin perintöä nuoremmille sukupolville. Keski-Suomessa on käynnissä Jyväskylän kaupungin, Suomalaisen musiikkikampuksen ja Jyväskylän seurakunnan organisoima Jyväskylä laulaa -haaste, joka kokoaa kaiken ikäisiä laulamaan yhdessä. Haasteen yhteydessä toteutetaan tutkimus, jossa tarkastellaan eri sukupolvien kokemuksia yhdessä laulamisesta ja sen yhteyksistä yksilön hyvinvointiin.

Vapaa-ajallani teen kaikenlaisia diy-askartelu- ja kunnostusprojekteja, kulutan striimauspalveluista elokuvia ja sarjoja, musisoin akustisessa triossa ja käyn ilmajoogatunneilla.

Tutustu tutkimukseeni ja opetukseeni lisää: https://converis.jyu.fi/converis/portal/detail/Person/12825602