Musiikkikehto-tutkimus: ohjattu musiikkitoiminta perhesosiaalityössä tukee hyvinvointia

Kuva, jossa lasten käsiä bongorummulla. There are hands of children in a bongo drum.

Musiikkikehto-tutkimus osoitti, että musiikkitoiminnalla voidaan tukea perhesosiaalityön asiakasperheiden vuorovaikutusta. Tulokset korostavat ryhmässä tapahtuvan, ohjatun musiikkitoiminnan merkitystä haastavassa elämäntilanteessa elävien lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemisessa.

Tutkijat suosittelevat ryhmämuotoisen, voimavaroja ja osallisuutta tukevan musiikkikasvatuksen hyödyntämistä perhesosiaalityössä. Eri alojen tutkimustietoa ja käytänteitä yhdistävällä työotteella voidaan kehittää perhesosiaalityön palveluja uudella tavalla vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tutkimus myös haastaa ammatillisen toiminnan ja ajattelun uudelleenmäärittelyyn sosiaali- ja terveysalojen lisäksi myöskulttuuri- ja taidealat. Esimerkiksi musiikkikasvatuksen on pystyttävä lisäämään hyvinvointia ja merkityksellisyyttä ihmisten elämään myös perinteisiä oppilaitosympäristöjä laajemmin.

Metropolia Ammattikorkeakoulun, Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeREn ja THLn yhteistyönä toteuttaman tutkimuksen tuloksista julkaistu, vertaisarvioitu artikkeli löytyy tämän linkin takaa:

Creating affordances for families with young children: Experiences of music education in social work – Laura Huhtinen-Hildén, Sanna Kivijärvi, Minna Elomaa-Krapu, Anna-Maria Isola, 2024

journals.sagepub.com